Mindent az alkoholszondáról – Alkoholszonda Bolt
Skip to content

Kérdésed van vagy telefonon rendelnél? Hívj minket bátran! +36 30 933 2215 | info@alkoholszondabolt.hu

Amit az Alkoholszondákról tudnod kell

Ha ezt elolvasod, mindent tudni fogsz ahhoz, hogy megfelelő Alkoholszondát válassz!

Munkajog

Annak az ellenőrzése, hogy a munkavállaló valóban munkára alkalmas állapotban jelenik meg, a törvény szerint a Te (munkáltató) kötelezettséged. Ennek elmulasztásából adódó következményekért jogilag Te is felelősségre vonható vagy!

  • „A munkavállalók munkaidőben egyáltalán nem fogyaszthatnak alkoholtabszolút tilalom alatt állnak.” Ez a tilalom minden munkavállalóra vonatkozik, függetlenül a munkakörüktől, és a beosztásuktól.
  • A munkaidőn kívüli alkoholfogyasztás törvény által nincs szabályozva, azonban a munkavállalónak a munkaidőn kívüli alkoholfogyasztás ellenére is munkára képes állapotban kell megjelennie.

A szondázás után – pozitív érték esetén – jegyzőkönyvet kell készíteni. Miután az ellenőrzést jegyzőkönyvbe vették, azután lehet szankciót alkalmazni a munkavállalóval szemben.

Ittas vezetés

„ § Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A Btk bünteti, ha ittas állapotban vezetsz gépi meghajtású járművet. Azaz bármilyen gépkocsi, motorcsónak, repülő stb. esetén tilos alkoholt fogyasztanod, különben 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő alapesetben is!

5-10 évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza.

Alkoholszonda Típusok

A legolcsóbbak az egyszer használatos pár ezer forintos szondák. Ezek azon az elven működnek, hogy ha alkohol éri, akkor elszíneződik. Ennek az alapja egy kémiai reakció. A keverékben található sárga káliumkromát az alkoholgőz hatására zöld krómmá alakul. Minél több alkohol éri – azaz minél több van a szervezetben, annál hosszabb a szondákban az elszíneződés.

Előnyük ezen alkoholszondáknak, hogy olcsó, egyszer használatosak, így nem kell rájuk vigyázni, nem hibásodik meg idővel.

Hátrányuk az, hogy pontos értéket nem mutatnak, csak annyit, hogy ittál-e vagy sem.

digitális alkoholszondák jelenleg a legelterjedtebbek. Működési alapjuk az, hogy elektrolittal elválasztott melegített lemezeket tartalmaz, és a két vezető közötti áram erősségét az elektróddal érintkező etilalkohol molekulák koncentrációja befolyásolja. Ezt az értéket mutatja ki a kijelzőn.

Előnye, hogy sokkal pontosabb, mint a sima kémiai alkoholszonda. További előnyük a szondáknak, hogy évekig megfelelően működnek, gyakorlatilag csak elemet kell bennük cserélni és időnként kalibrálni.

 

Kalibrálás/Hitelesítés

Az alkoholszondákat típustól függően időnként kalibrálni kell, hogy megőrizzék a mérési pontosságukat. A kalibráció során több különböző alkoholkoncentrációjú levegőt juttatunk a szondába, így ehhez viszonyítva a készülék beállítja magát.

A kalibrálás szükségszerűségét a készülékeken a gyártó adja meg. Készülékenként változó. A készülék kalibráció nélkül is tovább működik, de a szonda nem feltétlenül éri el az elvárható eredményeket.

Át lehet verni az alkoholszondát?

Sajnos az alsóbb kategóriás alkoholszondákat bizony át lehet verni! Az olcsóbb 40 ezer forint alatt lévő termékek körében az acetonos lehelet és az alkoholszonda taktikusan rossz megfújása befolyásolja a mért értéket!

A hivatalos szervek által használt eszközök már el vannak látva „csalás gátló” funkciókkal, így nincs esély a trükközésre.

Segíthetünk a választásban?

Ha elolvastad a kézikönyvet, válassz a 3 kategória közül!

Személyes Használatra

Saját felhasználásra – Otthoni ellenőrzéshez

Cégeknek-Vállalkozásoknak

Pár fős vállalkozásoknak – Nagy cégeknek egyaránt!

Önkormányzatoknak

Közmunkaprogramokhoz – Belső ellenőrzésekhez